Съюзът за стопанска инициатива призова държавата незабавно да встъпи в специалните

...
Съюзът за стопанска инициатива призова държавата незабавно да встъпи в специалните
Коментари Харесай

ССИ: Властта да използва златната си акция в Лукойл, вместо да дава по 25 стотинки на литър бензин на всички -

Съюзът за стопанска самодейност призова държавата неотложно да встъпи в специфичните права, които има по контракта за приватизация на Лукойл Нефтохим – Бургас или така наречен „ Златна акция ”, за която в общественото пространство информация бе дадена от тогавашния министър председател Иван Костов. 

Злaтнaтa aĸция дaвa пpaвo нa дъpжaвaтa дa блoĸиpa peшeния нa нoвия coбcтвeниĸ, aĸo нaпpимep, peши pязĸo дa yвeличи цeнaтa нa гopивaтa, дa пpeĸpaти или нaмaли  пpepaбoтĸaтa нa нeфт, или пъĸ дa cпpe пpoизвoдcтвoтo нa гopивa. Дъpжaвaтa щe имa peшaвaщ глac и пpи пpeдocтaвянe нa дocтъп дo пpиcтaнищни cъopъжeния или пpoдyĸтoпpoвoди нa дpyжecтвoтo и пpи измeнeниe в ycтaвa мy, стана ясно още през 1999 г. 

В мнението си през днешния ден ССИ се обръщат към ръководителя на работната група за създаване на ограничения за справяне с високите цени на горивата, природния газ и електрическата енергия Димитър Данчев: Оценяваме диалозите на благосклонност сред държавните институции и представители на Лукойл Нефтохим – Бургас, само че приватизационният контракт постанова неотложно осъществяване на служебните отговорности от страна на лицата, виновни за интервенция при покачването на цените на горивата.

Като приоритет в този миг извеждаме и улеснението на достъпа до съглашения за извличане и закупуване на електрическа енергия от ВЕИ. Неоспорима е изгодата от ВЕИ за стопанската система и екологията, а и като страна по Зелената договорка, енергийната промяна остава цел за България даже в изискванията на актуалната рецесия, пишат още от ССИ.

Според тях " незабавното предприемане на ограничения за недопускането на самобитен картел върху горивата и следствие за вероятно антиконкурентно държание на пазара е от основно значение сега. В допълнение към това е належащо да се подхващат ограничения за недопускане на далавера на енергийните пазари ".

Макар и косвено обвързвано с активността на работната група предлагаме да се трансформира помощта от 25 стотинки за литър в цената на горивата в непосредствено подкрепяне към най-уязвимите групи, като по този метод ще се прекратят и злоупотребите от търговците на горива, а това единствено по себе си ще успокои изкуственото завишаване на цените на същите , пишат още от ССИ. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР